Tartă de căpșuni cu mascarpone

Și cum sîntem în sezonul căpșunilor, mi-am propus să încerc mai multe deserturi care au la bază aceste fructe aromate și gustoase. Și am început cu tarta de căpșuni, pe care mereu mi-am dorit să o fac de una singură. Deseori, treceam pe lîngă patiserii și anume această tartă de un roșu aprins și aromat îmi “dădea din ochi”.

Astăzi, vă voi bucura cu rețeta simplă a acestei tarte.

Ingredientele necesare pentru aluat:

 • 200 g unt nesărat, temperatura camerei
 • ¼ cană zahăr
 • 1 ou
 • ½ linguriță extract de vanilie sau esență de vanilie
 • 2 căni făină
 • ¼ linguriță sare

Ingredientele necesare pentru umplutură:

 • 250 g mascarpone
 • 250 ml frișcă de 35%
 • 4 linguri zahăr pudră
 • ½ linguriță extract de vanilie sau esență de vanilie
 • 500 g căpșuni
 • ¾ cană gem de caise
 • 1 lingură apă
 • ½ linguriță suc de lămîe

DSC_4611

1. Pentru început ne vom ocupa de aluat. Într-un bol, amestecăm timp de 1-2 minute untul și zahărul, pînă cînd obținem o masă uniformă și cremoasă. Apoi, incorporăm oul și continuăm să amestecăm. Eu, fac asta manual cu o spatulă. Adăugăm extractul de vanilie și amestecăm încet pînă acesta se incorporează.

Cernem împreună făina și sarea și le adăugăm la masa de mai sus, incorporîndu-le cu atenție. După care, scoatem aluatul din bol și îl punem pe masa de lucru curată, pentru a-l frămînta. Aceasta va permite aluatului să devină mai elastic și mai ușor de întins. La această etapă, masa de lucru nu se va presura cu făină.

După ce aluatul s-a frămîntat, acesta se împachetează bine în peliculă alimentară și se pune în frigider pentru 1 oră. Aluatul astfel pregătit poate fi păstrat în frigider pentru 3 zile, iar în congelator cîteva luni.

2. Acum e timpul să setăm rola la 190º și să ne apucăm de pregătirea aluatului pentru baza tartei. Utilizînd sucitorul întindem aluatul rece cu grijă pe o suprafață puțin presurată cu făină, pînă ajungem la o grosime de aproximativ 5 mm. Foaia de aluat o potrivim după mărimea tavei de copt, plus 4-5 cm pentru margini. O așezăm cu grijă în tavă, apăsînd-o ușor cu degetele, pentru a umple toate colțurile tavei, iar excesul de aluat le înlăturăm prin tăiere. Punem tava în frigider pentru 15 min sau pînă cînd aluatul devine rece și ferm.

După ce scoatem tava cu aluat din frigider, punem deasupra aluatului întins greutăți speciale pentru copt (sau fasole împachetate în folie de aluminiu). Acest lucru îl facem pentru a preveni ridicarea bazei tartei sau lăsarea în jos a marginilor în timpul coacerii.

Punem baza tartei la copt pentru aproximativ 10-15 minute sau pînă cînd marginile acesteia încep să se rumenească. Înlăturăm greutățile și punem baza tartei înapoi în rolă pentru încă 7-10 minute sau pînă cînd însuși baza se rumenește. Înainte de a fi utilizată, baza tartei se răcește în tavă la temperatura camerei.

3. Pentru a pregăti crema, batem frișca cu telul pînă aceasta devine pufoasă. Adăugăm mascarponele și zahărul pudră și amestecăm totul pînă obținem o masă omogenă și cremoasă. Incorporăm extractul de vanilie și amestecăm. Crema este gata.

4. Separat, spălăm și uscăm căpșunile, după care le tăiem felii.

5. Într-un castron, la foc mediu, punem gemul de caise, apa și sucul de lămîe. Lăsăm ca amestecul să fiarbă aproximativ 1 minut, după care îl strecurăm printr-o sită măruntă, pentru a separa partea mai solidă de cea lichidă. Glazura din gem este gata.
*în cazul în care glazura este prea lichidă, aceasta se pune din nou la foc și se fierbe pînă se îngroașă.

Acum purcedem la asamblarea tartei.

Pe baza tartei răcorite, punem crema și o întindem pe toată suprafața. Deasupra, aranjăm feliile de căpșuni. Utilizînd o pensulă de bucătărie, întindem deasupra căpșunilor un strat subțire de glazură fierbinte din gem. Aceasta le va oferi căpșunilor un luciu plăcut și le va proteja de uscare.

Tarta este gata și poate fi servită după ce stă la frigider aproximativ 1 oră.

Bon appétit!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s