Plăcintă italiană cu spanac, zucchini și ricotta

Astăzi voi prepara o cu totul altă plăcintă decît cea pe care majoritatea gospodinelor noastre obișnuiesc să o pregătească. Seamănă mult cu spanakopita grecească, dar nu e ea. Utilizînd ingrediente specifice bucătăriei italiene, voi face o plăcintă cu spanac, zucchini și ricotta di bufala. Are un gust intens de legume și se combină de minune cu ricotta, care se aseamănă mult cu urda produsă în Romania. Haideți să purcedem la gătit, pentru a savura cît mai curînd gustul acestei plăcinte.

Ingredientele necesare:

 • 1 pachet de aluat filo înghețat
 • 1 ceapă medie
 • 2 linguri unt
 • 1 pungă (250 g) spanac
 • 1 zucchini mediu
 • 80 g parmezan ras
 • 2 ouă
 • 400 g ricotta di bufala
 • ¼ linguriță nucșoară măcinată
 • sare, piper negru proaspăt măcinat (după gust)
 • 5-6 linguri unt topit

Înainte de toate, aluatul filo se dezgheață la temperatura camerei cu aproximativ 1,5 ore înainte de prepararea propriu-zisă a plăcintei.

Setăm rola la 180º și ne apucăm de umplutură.

Spălăm și dăm prin răzătoare zucchini. Îl presărăm cu un praf de sare și îl punem deoparte pentru 10 minute. Acesta va lăsa apă, pe care, ulterior, o vom stoarce cu ajutorul mîinilor.

Curățăm ceapa și o tocăm mărunt. Încingem o tigaie și la foc mediu călim ceapa pe unt, pînă cînd aceasta devine transparentă.

Spălăm și uscăm spanacul. Apoi, încingem o tigaie și călim spanacul pentru aproximativ 1 minut pînă acesta se înmoaie și se micșorează de cîteva ori în volum. Luăm spanacul de pe foc, îl scurgem bine de apa pe care a lăsat-o și îl punem în tigaia cu ceapă. Călim totul încă 1 minut și luăm amestecul de pe foc. Îl lăsăm să se răcească.

Într-un bol punem amestecul răcorit, zucchini stors, ricotta și parmezanul ras. Amestecăm bine totul. Asezonăm umplutura cu nucșoară măcinată, sare și piper negru proaspăt măcinat, după gust. Adăugăm ouăle și amestecăm bine totul. Umplutura este gata.

Topim untul pe tigaie la foc mic. Apoi, turnăm untul topit într-un bol mic. Spuma formată în procesul de topire se înlătură.

Luăm o tavă de copt circulară cu diametrul 28 cm și o ungem cu unt. Apoi, luăm o foaie de aluat filo și o aranjăm astfel încît o jumătate acoperă fundul și marginea tavei, iar altă jumătate rămîne în afara marginii tavei. Ungem jumătatea care acoperă fundul și marginea tavei cu unt topit. Apoi, suprapunem prima foaie de aluat cu a doua foaie de aluat sub un unghi de 45º față de prima, și iarăși ungem cu unt topit doar jumătatea care acoperă fundul și marginea tavei. Executăm aceste mișcări pentru aproximativ 10-12 foi de aluat filo.
*nu uităm să ungem cu unt topit fiecare jumătate a foii de aluat, care acoperă fundul și marginea tavei.

Vezi mai jos cum ar trebui aranjate foile de aluat filo.

14d631ea-e30c-4c00-8f05-80b52087b35a

După ce finalizăm cu aranjarea foilor de aluat, punem umplutura. Apoi, începem să acoperim umplutura rînd pe rînd cu fiecare din jumătățile foilor care au rămas în afara marginii tavei de copt. Și nu uităm să ungem cu unt topit fiecare jumătate a foii care acoperă umplutura.

Iată cum va arăta plăcinta înainte de a fi pusă în rolă.

107b980e-5103-4159-bf95-19fc50c12274

Punem plăcinta în rolă și o coacem aproximativ 45 minute sau pînă cînd aceasta capătă o culoare auriu-maronie.

ed024e79-dde6-4749-a566-64f5a8115435

După ce o scoatem din rolă, o putem servi imediat cu smîntînă.

Bon appétit!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s