Tort clasic Victoria

Astăzi, am avut chef de un gust nou de tort și am încercat acest tort clasic englezesc, denumit Victoria, în cinstea reginei Victoria. Și, m-am convins încă o dată că gustul torturilor din bucătăriile internaționale diferă mult de gustul torturilor cu care noi am fost obișnuiți de mici. Multe din ele au gust de checuri, însă, cu adaos de cremă și fructe. Cel puțin, așa asociație mi-a trezit mie gustul acestui tort. Și iată cum l-am preparat.

Ingredientele necesare pentru aluat (tavă cu diametrul 25 cm):

 • 345 g unt nesărat, tº camerei, plus puțin pentru ungerea tavei
 • 345 g făină cu agenți de creștere, plus puțină pentru presărarea tavei
 • 345 g zahăr fin
 • 6 ouă mari, tº camerei
 • coaja de la 1,5 lămîi

*Aceste ingrediente sînt necesare pentru a prepara 3 blaturi.

Ingredientele necesare pentru umplutură:

 • 300 g gem de căpșuni
 • 500 g căpșuni proaspete, plus cîteva pentru decor
 •  500 ml frișcă de 35% grăsime
 • 4 linguri cu vîrf de zahăr pudră
 • sucul de la ½ lămîe
 • 1 păstaie vanilie de Bourbon
 • zahăr pudră (pentru servire)
 • cîteva frunzulițe de mentă (pentru servire)

2898ef76-02ab-4cb5-b2d1-454353cc7839Setăm rola la 180 º. Ideal ar fi să coaceți toate 3 blaturi concomitent, dar, din moment ce eu am doar o singură tavă de copt de această mărime, am copt blaturile pe rînd. Aceasta înseamnă că și aluatul pentru fiecare blat l-am făcut pe rînd, dat fiind că în compoziția sa aluatul are praf de copt, care, din moment ce este amestecat începe reacția de creștere.

Mai întîi de toate, am preparat singură făina cu agenți de creștere. Pentru aceasta am cernut și amestecat 2 căni de făină albă cu 3 lingurițe praf de copt și ½ linguriță sare fină.

Apoi, am uns fundul și marginile tavei cu unt. După care, am acoperit fundul tavei cu hîrtie pergament de copt, iar marginile tavei le-am presărat cu puțină făină, scuturînd bine excesul acesteia.

Pentru a pregăti aluatul, amestecăm cu mixerul electric untul și zahărul pînă cînd obținem o textură cremoasă și pufoasă. Apoi, incorporăm pe rînd ouăle, amestecînd bine fiecare ou înainte de adăugarea celuilalt. În final, adăugăm făina și coaja rasă de lămîe. Aluatul este gata.

Turnăm amestecul în tavă și îl punem la cuptor pentru aproximativ 20 minute sau pînă cînd s-a ridicat și a căpătat o culoare auriu-maronie.
*Pentru a verifica dacă blatul s-a copt, la mijlocul acestuia se înfige, iar apoi se scoate un bețisor de lemn. Dacă acesta rămîne curat, atunci blatul s-a copt. În caz contrar, blatul se lasă la cuptor încă pentru cîteva minute. Înainte de a scoate blatul din tavă se recomandă ca acesta să se răcească un pic direct în tavă. Apoi, acesta se transferă pe un tocător și se răcește complet.

După ce am copt toate blaturile, ne apucăm de umplutură.

Spălăm și tăiem capșunile.

Apoi, într-un castron, la foc mediu, încălzim gemul de căpșuni. Îl înlăturăm de pe foc și incorporăm căpșunile proaspete.

Pentru a pregăti crema, batem întîi frișca pentru cîteva minute, pînă aceasta se întărește puțin. Apoi, incorporăm zahărul pudră, semințele păstăii de vanilie și sucul de lămîe și mixăm bine totul.
*pentru a scoate semințele de vanilie, tăiem păstaia de vanilie de-a lungul în jumătate și cu vîrful cuțitului alunecăm pe fiecare jumătate, colectînd astfel semințele.

Acum e momentul asamblării tortului. Pentru aceasta, alegem blatul care este mai puțin simpatic și îl plasăm în calitate de prim strat al tortului. Ungem suprafața acestuia cu jumătate din amestecul de căpșuni, după care acoperim totul cu jumătate din crema de frișcă. Repetăm aceeași pași cu stratul următor. În final, acoperim torta cu ultimul strat de blat, pe care îl presărăm cu zahăr pudră și îl decorăm cu cîteva căpșuni proaspete și frunzulițe de mentă.

5598ba1f-05da-45c3-8709-80246625e849

Tortul clasic Victoria este gata și se recomandă a se servi peste cel puțin 4-5 ore. În tot acest timp, acesta se păstrează la frigider.

Bon appétit!

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s