Carne de viţel cu gutui

Dintotdeauna mi-a plăcut să combin fructele cu carnea, fie astea prune, caise, gutui, etc. Dulceaţa fructelor oferă bucatelor un gust aparte, un gust pe care, la sigur, îl vei ţine minte. Şi acesta fie te cucereşte din prima, fie te lasă indiferent pentru tot restul vieţii.

Astăzi, am preparat carne de viţel cu gutui. Carnea de viţel poate fi înlocuită cu carne de raţă sau de porc slabă. Important e să fie proaspătă şi de cea mai înaltă calitate. Vedeţi mai jos cu ce am îmbogăţit carnea pentru a obţine “mijlocul de aur” în gust.

Ingredientele necesare:

 • 600-700g carne de viţel
 • 1 gutuie mare
 • ulei de măsline
 • 60 ml de brandy sau vin
 • 1 ceapă mare
 • 4 căţei de usturoi
 • 1 praz mare
 • 2 morcovi mari
 • 2-3 crenguţe de cimbru proaspăt
 • 1 lingură miere de albini
 • sare, piper negru proaspăt măcinat (după gust)
 • cîteva boabe de piper negru
 • 1 frunză de dafin
 • 450 ml bulion din carne
 • pătrunjel (pentru servire)

f2047c05-f39b-4107-8415-b208426133e7Pentru început spălăm legumele şi gutuia. Ceapa tăiem cubuleţe mici, prazul şi morcovii cubuleţe medii, iar usturoiul îl tocăm mărunt. Gutuia o curăţăm de cotoare şi o tăiem în felii mari şi groase.

Carnea o tăiem cuburi mari, o uscăm cu prosopul de hîrtie, după care o rumenim. Pentru aceasta, încingem un castron la foc mediu. Punem un strop de ulei de măsline (nu mai mult de un strop, dat fiind că vrem ca carnea să se rumenească, nu să înceapă să elibereze lichid şi să fiarbă în el). Aşezăm cîteva bucăţi de carne, astfel încît, acestea să aibă suficientă distanţă una faţă de cealaltă, aceasta va permite rumenirea acestora. După ce am rumenit carnea pe ambele părţi, o punem deoparte. Imediat, vom observa că pe fundul castronului va rămîne un strat lăsat de carne de culoare maronie. Pentru a înlătura acest strat de pe fundul castronului şi a obţine un sos aromat din acest strat lăsat de carne, dăm focul la minimum şi turnăm brandy. În doar cîteva secunde, vaporii de alcool se vor evapora, iar fundul castronului se va curăţa uşor cu ajutorul lingurii de lemn. Sosul obţinut îl turnăm într-un vas mic şi îl dăm deoparte.

În acelaşi castron adăugăm puţin ulei de măsline şi la foc mediu călim ceapa. Apoi, turnăm înapoi sosul, după care aşezăm carnea rumenită, prazul, morcovul, usturoiul şi feliile de gutuie. Asezonăm totul cu sare şi piper negru proaspăt măcinat. Amestecăm bine totul. Aşezăm crenguţele de cimbru proaspăt, frunza de dafin şi boabele de piper negru. După care, turnăm bulionul. Acesta urmează să ajungă la nivelul legumelor.

Setăm rola la 180º.

Punem castonul acoperit cu capac la foc mediu. În momentul în care acesta începe să fiarbă, castronul se transferă la rolă pentru aproximativ 30 minute. După ce au trecut 30 minute, verificăm carnea, gustăm să vedem dacă ajunge sare şi piper negru, apoi adăugăm mierea, amestecăm totul şi trimitem la rolă pentru încă 1 oră. Vă recomand să verificaţi carnea din 30 în 30 minute, pentru a vedea nivelul lichidului din castron şi carnea. Dacă este prea mult lichid, putem lăsa castronul fără capac, pentru ca acesta să se evapore mai repede.

745bcab9-a2a6-403f-bdf4-ac2b04dbcc7bÎn momentul în care carnea este moale, gutuile s-au înmuiat şi lichidul s-a evaporat în jumătate, mîncarea este gata şi poate fi servită imediat, presărată cu pătrunjel tocat.

Bon appétit!

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s