Quiche Lorraine clasic

Astăzi, vreau să mă împărtăşesc cu una din cele mai simple reţete de quiche lorraine. Quiche lorraine-ul reprezintă o tartă tradiţională franţuzească, în care este nelipsită costiţa afumată un pic crocantă. Dar, nu ezitaţi să experimentaţi cu umplutura, utilizînd ingredientele pe care le aveţi în frigider. Nu veţi şti niciodată ce combinaţie deosebită aţi putea crea. Deci, să purcedem la treabă.
Ingredientele necesare pentru aluat:

 • 1 ½ cană făină albă
 • 125 g unt nesărat, tº camerei
 • 1 gălbenuş de ou
 • 1 linguriţă de apă foarte rece 

Ingredientele necesare pentru umplutură:

 • 1 linguriţă ulei de măsline
 • 20 g unt nesărat
 • 2 cepe mari
 • 5-6 fîşii subţiri de bacon
 • ¾ cană de caşcaval Emmentaler, ras (puteţi combina 2 soiuri de caşcaval)
 • 4 ouă
 • 1 cană frişcă de 35% grăsime
 • ¼ cană lapte
 • sare, piper negru proaspăt măcinat
 • puţină nucşoară rasă
 • mărar sau salată (pentru servire)

4dfc8ad2-08ee-4679-9bef-c9948a1030d9Pentru început setăm rola la 200°.

Curăţăm şi tăiem ceapa cubuleţe. Fîşiile de bacon, la fel, le tăiem cubuleţe. Pregătim o formă rotundă de copt cu diametrul de aproximativ 23 cm şi o ungem cu unt.

Apoi, ne apucăm de aluat. Pentru aceasta cernem făina într-un bol mare. Incorporăm untul şi cu ajutorul degetelor îl frecăm bine cu făina pînă obţinem o compoziţie grunjoasă. Adăugăm gălbenuşul de ou şi apa foarte rece şi amestecăm totul pînă obţinem o cocă uniformă care nu se lipeşte de mîini. O frămîntăm uşor, după care o învelim în peliculă alimentară şi o punem la frigider pentru cel puţin 30 minute.

După ce aluatul a stat la frigider, pe o suprafaţă curată presărăm suficientă făină şi ne apucăm de întins aluatul cu ajutorul sucitorului. O facem cu grijă pentru ca aluatul să nu se rupă sau să se lipească de suprafaţa de lucru.
*eu presar făină de fiecare dată cînd întorc aluatul.

Aluatul urmează a fi întins de mărimea formei de copt plus marginile acesteia. Grosimea foii de aluat urmează a fi de aproximativ 4 mm. După ce am întins foaia de aluat, o transferăm cu ajutorul sucitorului în forma de copt, după care o apăsăm cu degetele pe toată suprafaţa acesteia, pentru ca foaia de aluat să se lipească şi mai bine de formă. Forma cu aluat se pune la frigider pentru încă 10 minute.

Între timp, pregătim umplutura. Încingem o tigaie la foc mediu. Adăugăm untul şi uleiul de măsline. Călim ceapa pentru aproximativ 4 minute sau pînă cînd începe să se rumenească. Adăugăm baconul şi îl prăjim împreună cu ceapa pentru încă 5 minute, timp în care acesta va elibera grăsimea şi va devide uşor crocant.

Într-un bol radem caşcavalul şi îl punem deoparte.

Separat, batem ouăle împreună cu frişca şi laptele. Asezonăm amestecul cu sare, piper negru proaspăt măcinat şi nucşoară după gust. Umplutura este gata.

Acum , revenim la aluat. Îl scoatem din frigider, îi tăiem marginile care ies în afara formei de copt, după care îl împungem cu furculiţa pe toată suprafaţa. Apoi, îl acoperim cu hîrtie pergament de copt, după care aşezăm greutăţile speciale pentru copt. Îl dăm la rola preîncălzită pentru aproximativ 10 minute. Cînd timpul a expirat, înlăturăm greutăţile şi hîrtia de copt şi îl coacem încă aproximativ 5 minute sau pînă acesta capătă o culoare aurie. Scoatem crusta coaptă din rolă, o răcim un pic.

26b96762-cc9a-4622-8382-0c82599225b9Reducem temperatura rolei la 180°.

Acum putem asambla quiche lorraine-ul. Aşezăm peste crustă amestecul de ceapă şi bacon, după care presărăm caşcavalul ras, iar apoi turnăm amestecul lichid.

Coacem quiche lorraine-ul pentru aproximativ 35-40 minute sau pînă cînd acesta capătă o culoare auriu-maronie.

După ce acesta s-a copt, se răceşte direct în forma de copt, după care se poate scoate din aceasta.

16691167-fd10-418e-814b-7c04599bc12cQuiche lorraine-ul clasic este gata şi se serveşte în calitate de aperitiv sau mic dejun cu salată sau verdeaţă.

Bon appétit!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s